ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Κείμενα και άρθρα για το πώς εφαρμόζεται ο βελονισμός. Δίδεται μόνο η αυστηρά επιστημονική θεώρηση. Σεβόμαστε αλλά δεν δεχόμαστε την Κινέζικη θεώρηση. Την απορρίπτουμε ως αντιεπιστημονική, μη συμβατή δηλαδή με τους κανόνες της επιστήμης όπως αυτή ορίζεται από την εποχή του Διαφωτισμού και εντεύθεν.

 

www.iasisnet.gr

Πολλές πληροφρορίες για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού. Οι διάφορες καταστάσεις και πώς αντιμετωπίζονται με τη δυναμική θεώρηση του βελονισμού.
 

 

Ιατρικός Βελονισμός

Μία εισαγωγή στον βελονισμό σε σχέση με την σύγχρονη ιατρική.
 

Συνδέσεις

ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

Αναλγητική Δράση του Βελονισμού

Περιληπτικά ο βελονισμός διεγείρει νευρικές ίνες στους μύς οι οποίες στέλνουν ώσεις στο νωτιαίο μυελό και ενεργοποιούν τρία κέντρα που προκαλούν αλαλγησία (στο νωτιαίο μυελό, τον μεσεγκέφαλο και τον άξονα υποθαλάμου – υποφύσεως).

 Το νωτιαίο κέντρο χρησιμοποιεί εγκεφαλίνη και δυνορφίνη για να μπλοκάρει τα ερεθίσματα πόνου χαμηλής συχνότητας ενώ χρησιμοποιεί GABA για να μπλοκάρει τα ερεθίσματα υψηλής συχνότητας.

Το κέντρο στο μεσεγκέφαλο χρησιμοποιεί την εγκεφαλίνη για να θέσει σε δράση το κατιόν σύστημα αναστολής του πόνου που δρα αναστέλλοντας τα αλγεινά ερεθίσματα που φτάνουν στο νωτιαίο μυελό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεργική δράση της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης.

Τέλος στο τρίτο κέντρο υποθαλάμου – υπόφυσης, η υπόφυση εκλύει β-ενδορφίνες στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στο αίμα επιτυγχάνοντας αναλγησία σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος.

Επίσης ο υποθάλαμος στέλνει ερεθίσματα στο μεσεγκέφαλο όπου μέσω της β-ενδορφίνης ενεργοποιεί το κατιόν σύστημα αναστολής του πόνου.

Επιμέλεια Κειμένων:
Ιωακείμ Τσιγερίδης
Ειδικός Παθολόγος
Κλινική Εφαρμογή Βελονισμών
Αγ. Ιωάννου 66 - Αγ. Παρασκευή
τηλ. 210-6082272


  1. Εισαγωγή

  2. Αναλγησία

  3. Φαινόμενο Τε Τσι (Deqi)

  4. Μακροχρόνιος Πόνος

  5. Ινομυαλγία

  6. Είδη Πόνου

  7. Trigger Points