ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ
Κείμενα και άρθρα για το πώς εφαρμόζεται ο βελονισμός. Δίδεται μόνο η αυστηρά επιστημονική θεώρηση. Σεβόμαστε αλλά δεν δεχόμαστε την Κινέζικη θεώρηση. Την απορρίπτουμε ως αντιεπιστημονική, μη συμβατή δηλαδή με τους κανόνες της επιστήμης όπως αυτή ορίζεται από την εποχή του Διαφωτισμού και εντεύθεν.

 

www.iasisnet.gr

Πολλές πληροφρορίες για όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού. Οι διάφορες καταστάσεις και πώς αντιμετωπίζονται με τη δυναμική θεώρηση του βελονισμού.
 

 

Ιατρικός Βελονισμός

Μία εισαγωγή στον βελονισμό σε σχέση με την σύγχρονη ιατρική.
 

Συνδέσεις

ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ

Το Φαινόμενο Τε Τσι

Υποκειμενικά διαπερνώντας ένα φυσιολογικό μυ δεν έχουμε σχεδόν καθόλου πόνο.

 Όταν όμως συναντήσουμε μιά σύσπαση, ο ασθενής νοιώθει μιά περίεργη αίσθηση σαν κράμπα και η βελόνα κατακρατείται από τον μυ.

Αυτό αναφέρεται στην παρδοσιακή κινέζικη βιβλιογραφία ως φαινόμενο Τε Τσι.

Η ένταση της κράμπας είναι ανάλογη με τη σύσπαση του μυός. Όταν έχουμε έντονη σύσπαση έχουμε έντονο πόνο, ο οποίος σιγά σιγά σταματά καθώς η σύσπαση λύεται.

Η κατανομή της αίσθησης Τε Τσι μπορεί να είναι εκτεταμένη.

Μιά βελόνα στη θέση Ο1-Ο2 στο μυ erector spinae μπορεί να προκαλέσει Τε Τσι στην οσφύ, το γλουτό και το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Μπορεί επίσης να γίνει αισθητό και στην άλλη πλευρά το σώματος.

Συνήθως όταν βελονιστούν οι μυϊκές συσπάσεις σε αρκετούς μύς μιάς περιοχής έχουμε ύφεση του πόνου σε αυτή την περιοχή, αλλά και στην άλλη πλευρά του σώματος καθώς και σε όλη την κινητική μονάδα.

Αυτό δείχνει ότι ο βελονσιμός προκάλεσε όχι μόνο τοπικές αλλά και γενικότερες αντιδράσεις.

Ένας νευρωνικός μηχανισμός αντανακλαστικής φύσεως έχει λάβει χώρα, καθώς και ενεργοποίηση του εξαρτώμενου από οπιοειδή συστήματος αναλγησίας, καθώς και του συστήματος αναλγησίας που δεν επηρεάζεται από οπιοειδή.

Επιμέλεια Κειμένων:
Ιωακείμ Τσιγερίδης
Ειδικός Παθολόγος
Κλινική Εφαρμογή Βελονισμών
Αγ. Ιωάννου 66 - Αγ. Παρασκευή
τηλ. 210-6082272


  1. Εισαγωγή

  2. Αναλγησία

  3. Φαινόμενο Τε Τσι (Deqi)

  4. Μακροχρόνιος Πόνος

  5. Ινομυαλγία

  6. Είδη Πόνου

  7. Trigger Points